Laboratuvarlarda En Çok Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

13-07-2023 23:50
Laboratuvarlarda En Çok Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Laboratuvar ortamlarında birçok malzeme, cihaz ve yardımcı kimyasallar kullanılır. Bir laboratuvar kuracaksanız veya laboratuvar ortamında çalışacaksanız bu malzeme ve cihazlara hakim olmanız gerekir. 

Aşağıda listelediklerimiz en yaygın kullanılan laboratuvar malzeme ve cihazlarının kabaca birkaç örneğidir. Laboratuvarın türüne, uygulama alanına ve deneylerin doğasına bağlı olarak kullanılan malzemeler farklılık gösterecektir. Daha sonraki yazılarımızda malzeme ve cihazları daha detaylı inceleyeceğiz.

Laboratuvarlarda En Çok Kullanılan Malzemeler

Laboratuvar Cam malzemeleri 

Laboratuvarda cam malzemeleri, en fazla tercih edilen ürünlerdendir. Örneğin beherglas, balon, pipet, erlenmeyer, şişe, Petri kabı gibi birçok formda cam malzeme bulunur. Cam malzemeler, kimyasal dayanıklılığı ve saydamlığı nedeniyle birçok deneyde kullanılır ve cam oldukları için özellikle tercih edilirler.

Laboratuvar Plastik malzemeleri 

Laboratuvar sarf malzemeleri de diyebileceğimiz plastik malzemeler, örneğin pipet uçları, mikro çanaklar, tüpler, şişeler, mekanik dayanıklılık sağlamak için kullanılır. Özellikle tek kullanımlık plastik malzemeler, kontaminasyon riskini azaltmak için tercih edilir. Fiyatları cam ürünlere göre daha uygundur, kırılma riskleri daha azdır.

Laboratuvar Ölçüm Aletleri 

Ölçüm aletleri olmadan laboratuvar düşünülemez. Laboratuvarlarda sıkça kullanılan ölçüm aletleri arasında miktar ölçümü için pipetler, büretler, şırıngalar; ağırlık ölçümü için analitik teraziler, hassas tartı aletleri; hacim ölçümü için silindirler, ölçü kapları ve termometreler yer alır.

Küçük Araç Gereçler

Laboratuvarlarda kullanılan küçük gereçler arasında pensetler, spatulalar, kelepçeler, besleme şişeleri, kehribar tüpleri, izole bantlar gibi aksesuarlar örnek verilebilir. Bu küçük araç ve gereçler, numunelerin taşınması, karıştırılması, tutulması gibi en temel işler için gereklidir.

Laboratuvar Cihazları 

Laboratuvarlarda kullanılan cihazlar, analitik veya ölçüm amaçlı olabilir. Cihaz türleri laboratuvar türüne ve kuruluş amacına göre değişir. Laboratuvar cihazları seçiminde bu göz önünde bulundurulmalıdır. Örneğin, spektrofotometreler, kromatografik cihazlar (HPLC, GC), pH metreler, manyetik karıştırıcılar, inkübatörler, santrifüjler, mikroskoplar gibi cihazlar yaygın olarak kullanılır.

Laboratuvar Güvenlik Ekipmanları

Laboratuvarlarda güvenlik önemlidir. Bu nedenle laboratuvarlar, olmazsa olmaz laboratuvar önlükleri, eldivenler, gözlükler, maske, solunum cihazları, emniyet duşları, yangın söndürme cihazları gibi güvenlik ekipmanlarına mutlaka sahip olmalıdır.

Laboratuvar Kimyasalları 

Son olarak, laboratuvarlarda kullanılan kimyasallar çok çeşitli olabilir. Örneğin asitler, bazlar, çözücüler, tamponlar, reaktifler, indikatörler gibi birçok kimyasal madde laboratuvar deneylerinde ve analizlerinde yardımcı olarak kullanılır.


Laboratuvar malzeme seçiminde yeterince deneyim ve bilginiz yok ise satın almadan önce bize ulaşarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.